Ιατρεία Ψυχιατρικής & Ψυχοθεραπείας Νέας Σμύρνης - Χαλκίδας

 
 

Φαρμακολογία

 
Παρενέργειες αντικαταθλιπτικών
 
 
Παρενέργειες αντικαταθλιπτικών
 
 
 
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για τους ανθρώπους που αγωνίζονται με την κατάθλιψη. Όμως, όπως όλα τα φάρμακα, είναι δυνατόν να προκαλέσουν παρενέργειες, για αυτό είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για τις αλλαγές στον οργανισμό σας όταν αρχίσετε οποιαδήποτε νέα φαρμακευτική αγωγή.

  1. Εάν έχετε οποιεσδήποτε παρενέργειες από κάποιο αντικαταθλιπτικό, ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας και για πολλές από τις ήπιες παρενέργειες, μπορεί να βοηθήσουν μερικά απλά βήματα. Εδώ είναι μερικές προτάσεις για τη διαχείριση για τις ήπιες παρενέργειες αντικαταθλιπτικών, αλλά πάντα να έρθετε σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.
 
 
 
 
Ξηροστομία. Εκτός από το να πίνετε νερό, βοηθά να μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη και βουρτσίστε τα δόντια σας συχνά.

Δυσκοιλιότητα. Τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως, δαμάσκηνα και χορταστικές μερίδες φρούτων και λαχανικών. Η ενυδάτωση επίσης είναι σημαντική.

Εάν έχετε δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να προσαρμόσει τη φαρμακευτική σας αγωγή και να ανακουφίσει αυτό το πρόβλημα.

Ζάλη. Ξαφνικές αλλαγές στη θέση του σώματος σας, μπορεί να οδηγήσουν σε μια απότομη πτώση της πίεσης του αίματος και να προκληθεί ζάλη. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, να μετακινήστε αργά όταν σηκωθείτε από μια καρέκλα ή από το κρεβάτι. Επίσης, βοηθά και εδώ η καλή ενυδάτωση.

Υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας. Αυτό το ζήτημα συνήθως παρουσιάζεται στην αρχή της θεραπείας και δε διαρκεί πολύ καιρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει αν πάρετε τα φάρμακα κατά την κατάκλιση, αλλά ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με αυτό. Αν αισθάνεστε υπνηλία, μην οδηγείτε ή μην κάνετε βαριές και επικίνδυνες εργασίες.

Προβλήματα στον ύπνο. Συχνά αυτό βελτιώνεται μετά από λίγες εβδομάδες, αλλά μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής από τον γιατρό σας .

Ναυτία. Συχνά, η ναυτία εξαφανίζεται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ίσως βοηθήσει να παίρνετε το φάρμακο αμέσως μετά από ένα σημαντικό γεύμα, κάτι που συχνά προτείνουν οι ψυχίατροι.

Νευρικότητα. Ίσως να αισθάνεστε νευρικός ή ανήσυχος όταν αρχίσετε να παίρνετε ένα φάρμακο. Τα συναισθήματα εκνευρισμού μπορεί να περάσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Όμως σε σχετικά σπάνιες περιπτώσεις, η νευρικότητα μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει: μερικές φορές είναι πρώιμο σύμπτωμα επιδείνωσης της κατάθλιψης ή μανία, για αυτό ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό.

Κεφαλαλγία. Επεισόδια κεφαλαλγίας μπορούμε να έχουμε στην αρχή με διάφορη συχνότητα. Για κάποιους εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Σεξουαλικά προβλήματα. Μερικές φορές τα σεξουαλικά προβλήματα είναι παροδικά ή δε σχετίζονται με το φάρμακο. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τα σεξουαλικά προβλήματα που επιμένουν για περισσότερο από λίγες εβδομάδες.

  1. Αν τυχόν παρενέργειες αντικαταθλιπτικών συνεχίζουν να σας ενοχλούν, ο γιατρός σας μπορεί να αλλάξει τη δοσολογία σας, την ώρα της ημέρας που παίρνετε το φάρμακο, μπορεί να συστήσει αλλαγές ή συνδυασμούς φαρμάκων, ή αντικατάσταση φαρμάκων με άλλες μορφές θεραπείας. Πάρτε όλα τα φάρμακα, σύμφωνα με τις οδηγίες, και μην σταματήσετε να τα παίρνετε απότομα χωρίς να μιλήσετε με τον γιατρό σας πρώτα. Ακόμη και για αυτές τις απλές συμβουλές διαχείρισης σε ήπιες παρενέργειες αντικαταθλιπτικών, να έρθετε πρώτα σε επαφή μαζί του .
Πηγή: Harvard medical school

Επιμέλεια θέματος
Δημήτρης Οικονόμου Ψυχίατρος
website: http://www.psychiatros-neasmyrni.gr/
Η αρθρογραφία του γιατρού στο mediteam: https://mediteam.gr/category/οικονομου/
Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός παθολόγος
 
 
 
Xanax
 
Σερτραλίνη