Ιατρεία Ψυχοθεραπείας - Συμβουλευτικής και Ομαδικής Ανάλυσης

 
 

Ψυχική Υγεία

 
Σύνδρομο «Επαγγελματικής Εξουθένωσης» ή Σύνδρομο «Burnout»
 
Στην εποχή μας λόγω του στρεσσογόνου τρόπου ζωής και των αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, το «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης» ή «σύνδρομο burnout» γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρο από ποτέ.
Τι πραγματικά όμως είναι το «σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης»;

«Burnout» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας προκειμένω να περιγράψουν το αίσθημα μακροχρόνιας εξάντλησης,που συνοδεύεται από μειωμένο ενδιαφέρον και σχετίζεται κυρίως με τον χώρο της εργασίας και τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις.

Χρησιμοποιείται ως όρος αργκό αφου στην μετάφραση burnout σημαίνει εξουθένωση.Το σύνδρομο είναι κάτι πολύ περισσότερο και διαφορετικό από το στρες εργασίας.Έτσι όλοι οι άνθρωποι που βιώνουν υψηλή πίεση στον χώρο της εργασίας,δεν κινδυνεύουν από επαγγελματική εξουθένωση. Υπάρχουν όμως ορισμένα επαγγέλματα όπως: οι επιχειρηματίες , οι καθηγητές,οι άθλητές που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό και οι επαγγελματίες απασχολούνται στον τομέα της υγείας που θεωρούνται ότι βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου.Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται κάποια από τα πρώιμα συμπτώματα τoυ “Συνδρόμου”.

Αρχικά συμπτώματα:
 • Αίσθημα αβοήθητου
 • Αίσθημα χρόνιας κόπωσης
 • Αυξημένη ανάληψη ρίσκου
 • Αυξημένος θυμός αυτοκριτική
 • Εμφάνιση καχυποψίας
 • Αρνητικότητα.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:
 • σηκωνόμαστε με δυσκολία από το κρεβάτι κάθε πρωί
 • νιώθουμε πως η ώρα στην δουλειά δεν περνάει
 • νιώθουμε πολύ κουρασμένοι, λιγότερο παραγωγικοί και παράλληλα ένα απαισιόδοξο συναίσθημα πως δεν έχουμε να προσφέρουμε κάτι καινούριο στην δουλειά
 • βιώνουμε έντονα σωματικά συμπτώματα όπως αϋπνία ή υπνηλία, πονοκεφάλους, γαστρεντερικά προβλήματα καθώς και μηδενική διάθεση για σεξ,κυρίαρχα συναισθηματικά συμπτώματα είναι ο θυμός, η μελαγχολία, ο εκνευρισμός, η απαισιόδοξη σκέψη που συχνά οδηγεί και σε καταθλιπτική διάθεση
 • η εργασιομανία έρχεται πολύ συχνά ως αντιστάθμισμά των αρνητικών συναισθημάτων που βιώνουμε

Είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε πως όταν μιλάμε για επαγγελματική εξουθένωση δεν αναφερόμαστε στην υπερκόπωση, που αφορά την εξάντληση του σώματος μετά από πολλές ώρες εργασίας.

Διαφορές Συνδρόμου Burnout με την Κατάθλιψη
Ποιά είναι όμως η διαφορά μεταξύ συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης και κατάθλιψης από την στιγμή που κάποια από τα συμπτώματα εντοπίζονται και στις δύο κλινικές οντότητες; (π.χ. ακραία εξάντληση, μειωμένη ενέργεια, μειωμένη απόδοση στην εργασία και στο οικείο περιβάλλον).

Η διαφοροποίηση παρατηρείται κυρίως στον τρόπο εμφάνισης των συμπτωμάτων,αφού στην κατάθλιψη οι αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα δεν περιορίζονται μόνο στην χώρο εργασίας αλλά επεκτείνονται σε διαφόρους τομείς της ζωής.

Άλλα κλασικά συμπτώματα της κατάθλιψης, που δεν εμφανίζονται στο σύνδρομο εξουθένωσης είναι: η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η απελπισία και η αυτοκτονικότητα.

Δημήτρης Οικονόμου M.D Ιατρός Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής
www.psychiatros-neasmyrni.gr
www.oikonomoudimitris.gr

 
 
 
Συναισθηματική νοημοσύνη
 
Αποτελεσματικότητα παρεμβάσεων για προβλήματα ψυχικής υγείας οι οποίες στηρίζονται σε εφαρμογές έξυπνων τηλεφώνων: μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών
 
Πανδημία: Ψυχολογικές επιπτώσεις και διαταραχές.
 
Κοροναϊός χτυπά και την ψυχική υγεία: Ο «ιός» του φόβου...
 
Τρόφιμα που μειώνουν το άγχος
 
Αϋπνία
 
Περί αντικαταθλιπτικών
 
Σημαντικές έννοιες Ψυχικής Υγείας
 
Σχέση Γιατρού ­ Αρρώστου (Μέρος Α)
 
Σχέση Γιατρού ­ Αρρώστου (Μέρος Β)
 
Συναισθήματα και ασθένειες